Monday, 8 October 2012

Resepi: Kek Span tanpa Menggunakan Lemak

Assalamualaikum....hari ini sya nak kongsi satu resepi yang sangat senang, even budak 7 tahun boleh buat..ha..ha..ha..(gurau je). Di bawah ini adalah bahan2 dan cara membuat kek span tanpa menggunakan lemak / majerin. Cubalah ye...

 

KEK SPAN TANPA LEMAK 


Bahan-bahan 

75 gm Gula Kastor
75 gm Tepung Gandum
Secubit garam - diayak bersama tepung 
3 biji Telur Ayam (saiz besar)
1 Camca besar Air Suam

Cara Membuatnya 

1. Satukan telur,tepung dan gula.Gunakan pemutar elektrik dan putar selama 5 minit atau sehingga adunan agak gebu.

2. Tuangkan adunan ke dalam tin pembakar dan bakar dengan ketuhar bersuhu 190 darjah celcius selama 5 minit.

3. Sejukkan kek sebelum dipotong.

Selamat mencuba..!!!!!


2 comments:

  1. Salam Chef..Ehm..dlm resipi kat atas ada air suam... air suam tu nak masuk time bile???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Anonymous....ya ,masukkan skali masa nak putar telur,tepung dan gula tadi.. :)

      Delete